Banner

Πως λειτουργεί η ψυχοθεραπεία;

Τα συναισθήματα, οι συμπεριφορικές αντιδράσεις και τα συμπτώματα αναπτύσσονται και περιπλέκονται μέσα στα χρόνια μέχρι το άτομο να αναζητήσει επαγγελματική βοήθεια. Η σταδιακή νοηματοδότηση όλων αυτών και των εμπειριών, διακινεί μια ψυχική «ζύμωση» η οποία σε βάθος χρόνου επιφέρει αλλαγές σε συναισθηματικό, γνωσιακό και συμπεριφορικό επίπεδο.

Προφανώς αυτό δε συμβαίνει σε προκαθορισμένο και συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, αλλά πρόκειται για μια διαδικασία που βασίζεται σε πολλούς παράγοντες. Για παράδειγμα, ένα άτομο που υπέφερε για πολλά χρόνια από έντονα συμπτώματα τα οποία επιδεινώθηκαν με την πάροδο του χρόνου, ενδεχομένως να χρειαστεί περισσότερο χρόνο ή ένα άτομο που δυσκολεύεται να εμπιστευθεί και να νιώσει ασφάλεια εντός της θεραπευτικής διαδικασίας χρειάζεται αρχικά να κατανοήσει τους λόγους αυτής της δυσκολίας.

Επίσης σημαντικός παράγοντας της έκβασης μίας ψυχοθεραπευτικής διαδικασίας αποτελεί η ίδια η επιθυμία του/της θεραπευόμενου/ης και η ενεργή εμπλοκής του/της στην προσπάθεια εύρεσης νοήματος, μέσα από το μοίρασμα της ιστορίας του/της προκειμένου να εμπλουτίσει και να εξελίξει την κατανόησή του/της για τα σημαντικά γεγονότα της ζωής του/της και την επίδρασή τους στην πορεία του/της.